Χάρτης Πλοήγησης Συχνές ερωτήσεις Συνδέσεις
 
   Δραστηριότητες
 

Εκθέσεις τεκμηρίων

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ
ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ
ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
>>

1) Έκθεση Αρχειακού υλικού των Γενικών Αρχείων του Κράτους:
ΓΑΚ - Αρχεία Ν. Σερρών, Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, 7, ΓΑΚ - Αρχεία Ν. Καβάλας

Έκθεση τεκμηρίων στο πλαίσιο του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Σερρών, 12-14 Νοεμβρίου 2003). 

2) Η Καβάλα των Προσφύγων (1914-1924) Έκθεση αρχειακού υλικού για τους πρόσφυγες στο Ν. Καβάλας
Καβάλα 12-26 Σεπτεμβρίου 2008

Περισσότερα >>

Κάντε κλικ για μεγέθυνσηΗ έκθεση, που λειτούργησε στον εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας, στην Πλατεία του Καπνεργάτη, αναπτύχθηκε σε χώρο 900 τ.μ. και περιλάμβανε 880 τεκμήρια, που εκτέθηκαν σε ταμπλώ συνολικού μήκους 140 μ. Διαρθρώθηκε σε 14 ενότητες: α) Οι Πατρίδες της Ανατολής, β) Οι πρώτοι διωγμοί - Οι πρώτοι πρόσφυγες 1914-1918, γ) Το Μέτωπο - Η Ελληνική Διοίκηση, δ) Από τον ξεριζωμό στις πρώτες εγκαταστάσεις, ε) Η Πρόνοια για τους πρόσφυγες, στ) Η Υγιεινή, ζ) Η ιθαγένεια και η αθρόα πολιτογράφηση, η) Η Αγροτική Αποκατάσταση, θ) Η Αστική Αποκατάσταση, ι) Οι Προσφυγικοί Σύλλογοι, ια) Οι Σχέσεις γηγενών - προσφύγων, ιβ) Οι Αποζημιώσεις, ιγ) Η ζωή στις νέες πατρίδες, ιδ) Η Προσφυγική Μνήμη.

Όλες οι ενότητες συνοδεύονταν με δικά μας κείμενα για την πληρέστερη κατανόηση των τεκμηρίων, ενώ σε ορισμένες ενότητες υπήρχαν και πίνακες ή και μαρτυρίες προσφύγων της περιοχής (από τις συλλογές της υπηρεσίας μας και από διάφορες εκδόσεις). Επεξηγηματικές πληροφορίες για άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές δίνονταν και στις λεζάντες των τεκμηρίων.  Εκτέθηκαν επίσης κειμήλια προσφύγων (φορεσιές, αντικείμενα κλπ.) του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Καβάλας, ενώ συμμετείχε και η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων της Θεσσαλονίκης, με σχέδια, αποτυπώσεις και φωτογραφίες των προσφυγικών συνοικισμών και των προσφυγικών οικιών της Καβάλας.

Η έκθεση προβλήθηκε εκτενώς από τα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ (την ΕΤ-3, την ΕΡΑ Καβάλας, τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης και τις τοπικές εφημερίδες) και η υποδοχή της από την τοπική κοινωνία ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας. Εκτός από το κοινό την επισκέφτηκαν και 17 ομάδες μαθητών (τάξεις 30-60 ατόμων), κυρίως γυμνασίων και λυκείων, με συνοδούς καθηγητές, που ξεναγήθηκαν από τον προϊστάμενο. Το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε για τη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας μόνο προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων, όμως λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος η Έκθεση λειτούργησε και για το κοινό με πλήρες ωράριο.

Περισσότερα >>

3) Έκθεση αρχειακού υλικού για την ιστορία της Καβάλας, 1860-1980
Καβάλα, 3-17 Δεκεμβρίου 2004

Στην έκθεση, που λειτούργησε στο Φουαγιέ του Διοικητηρίου της Καβάλας, παρουσιάστηκαν περίπου 250 τεκμήρια της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της πόλης και της περιοχής Καβάλας, στις εξής ενότητες: α. Οθωμανική περίοδος (1860-1912), β. Βουλγαρικές Κατοχές και μετακινήσεις Πληθυσμών (1913-1940), γ. Κατοχή - Αντίσταση - Εμφύλιος (1941-1949), δ. Οικονομία - Εργασία, ε. Εκπαίδευση, στ. Θρησκευτικός βίος, ζ. Πολιτική ζωή, η. Κοινωνική - πολιτιστική ζωή, θ. Υπηρεσίες και Οργανισμοί. 

Η έκθεση προβλήθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ, με εκτενή δημοσιεύματα των εφημερίων Εβδόμη, Πρωινή, Χρονόμετρο, Νέα Εγνατία και με ωριαίες εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών ΕΝΑ και CENTER. Την επισκέφτηκαν 26 τμήματα σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (περίπου 980 μαθητές και συνοδοί καθηγητές), που με χωριστές ξεναγήσεις  είχαν την ευκαιρία αφενός να γνωρίσουν την υπηρεσία και το έργο των ΓΑΚ και αφετέρου να ενημερωθούν για την ιστορική εξέλιξη της Καβάλας από το 1860 μέχρι σήμερα. Η ανταπόκριση του κοινού της πόλης ήταν σχετικά ικανοποιητική.

4) Το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα στη μεταπολεμική Καβάλα

Η έκθεση αρχειακού υλικού περιλάμβανε περίπου 70 τεκμήρια (για τα σωματεία της Καβάλας, τις διώξεις συνδικαλιστών κλπ.) και λειτούργησε στο πλαίσιο της ημερίδας Η αξία της συγκέντρωσης, διαφύλαξης, αξιοποίησης και προβολής των ιστορικών αρχείων του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, που συνδιοργάνωσαν το Αρχείο Ιστορίας Συνδικάτων (ΑΡ.ΙΣΤΟ.Σ.) της ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Καβάλας, 3-6 Δεκεμβρίου 2004.

5) Ενθύμιον Τύπου 1913-2006,
Καβάλα 23 Ιουνίου - 2 Ιουλίου 2006

Σε συνεργασία με τη Δημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία Καβάλας (ΔΑΝΕΚ) του Δήμου Καβάλας διοργανώσαμε, στο πλαίσιο των Ελευθερίων 2006, την έκθεση περιοδικού και ημερήσιου Τύπου Ενθύμιον Τύπου 1913-2006, η οποία λειτούργησε στο Φουαγιέ του Διοικητηρίου Καβάλας από τις 23 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου 2006. Εκτέθηκαν περίπου 300 εφημερίδες και περιοδικά που εκδόθηκαν στην πόλη και το Νομό Καβάλας από την απελευθέρωση του 1912-13 μέχρι σήμερα. Η έκθεση προβλήθηκε εκτενώς από τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και την επισκέφτηκε μαγάλος αριθμός πολιτών.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Εκθέσεις τεκμηρίων
Εκπαιδευτικά προγράμματα
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
 


ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΕΣ

 




To παρόν έργο συγχρηματοδοτήθηκε
από το Επιχειρησιακό Πρόγραα
Κοινωνία της Πληροφορίας του
Γ΄ΚΠΣ (80% από ΕΤΠΑ - 20% από Εθνικούς Πόρους)