Χάρτης Πλοήγησης Συχνές ερωτήσεις Συνδέσεις
 
   Δραστηριότητες
 

Tο προσωπικό των Αρχείων Ν. Καβάλας συμμετέχει ανελλιπώς στις σχετικές με θέματα αρχειονομίας συναντήσεις - σεμινάρια - συνέδρια.

Για την επίτευξη των στόχων της υπηρεσίας έγιναν επανειλημμένες επαφές με τους προϊσταμένους της Διοίκησης, στάλθηκαν κατ' επανάληψη ενημερωτικά έγγραφα προς όλες τις Δ.Υ., Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. κ.ά. φορείς του Ν. Καβάλας καθώς και ερωτηματολόγια για τον εντοπισμό αρχείων. Επίσης πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες συνεντεύξεις και δημοσιεύσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ή συνεργασίες με δημοσιογράφους για δημοσιεύματά τους σχετικά με τα Αρχεία Ν. Καβάλας σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά.

Εκτός από τους παραπάνω στόχους, τα Γ.Α.Κ. - Αρχεία Ν. Καβάλας δραστηριοποιούνται, αρχής γενομένης το 1995, και προς άλλες κατευθύνσεις, με σκοπό την ενεργότερη παρουσία τους στην τοπική κοινωνία:

Συνεργάζονται με τοπικούς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς για την οργάνωση εκδηλώσεων ή επιμορφωτικών συναντήσεων και τη συμμετοχή του Αρχείου μας σε προγράμματα και δραστηριότητές τους.

Προβάλλουν το έργο της υπηρεσίας, με δημοσιεύματα και συνεντεύξεις σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά. Το στόχο αυτό υπηρετεί και η κατά καιρούς παρουσίαση των σημαντικότερων προσκτήσεων του Αρχείου μας.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, αλλά και για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, συνεργάζονται με τον τοπικό Τύπο, για την παρουσίαση (συνήθως επ' ευκαιρία ιστορικών επετείων) δημοσιευμάτων που βασίζονται σε αρχειακό υλικό της υπηρεσίας μας .

Καταγράφουν προφορικές μαρτυρίες, όπως λ.χ. για την καθημερινή ζωή στις προσφυγικές συνοικίες της πόλης, την παρουσία της Ισραηλιτικής κοινότητας, τα γεγονότα της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου κλπ. Από αυτά τα προγράμματα καταγραφής προφορικών μαρτυριών έχει προκύψει και πλούσιο έντυπο υλικό (προσωπικά έγγραφα, φωτογραφίες κλπ.).

Εργάζονται για τον εντοπισμό και την εισαγωγή (με δωρεά) στα Αρχεία Ν. Καβάλας αρχειακού υλικού που αφορά κυρίως την οικονομική ζωή της περιοχής. Π.χ. αρχείων ή συλλογών καπνεμπορικών επιχειρήσεων, βιοτεχνιών κατεργασίας αλιευμάτων, κυλινδρομύλων, οινοποιείων, αγροτικών συνεταιρισμών κλπ).

Παράλληλα με όλα τα προαναφερθέντα, βασικό μέλημα των Αρχείων Ν. Καβάλας ήταν και είναι η αναζήτηση και ο εντοπισμός, κυρίως μέσα από προσωπικές επαφές, αρχείων ή συλλογών η ύπαρξη των οποίων δεν ήταν γνωστή ή που πιστευόταν ότι είχαν καταστραφεί. Έτσι εντοπίστηκαν λ.χ. οι Κώδικες της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος (1860-1912) που αγνοούνταν από το 1929, το Βιβλίο Απογραφής της Εβραίων της Καβάλας από τις βουλγαρικές αρχές Κατοχής, το αγνοούμενο παλαιό αρχείο της Μητρόπολης Ελευθερουπόλεως, το προσωπικό αρχείο του μητροπολίτη Σωφρόνιου Σταμούλη, τα παλιά Δημοτολόγια του Δήμου Καβάλας κλπ.

Στην υπηρεσία μας λειτουργεί Αναγνωστήριο τις εργάσιμες ώρες και ημέρες, για την εξυπηρέτηση των ερευνητών.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Εκθέσεις τεκμηρίων
Εκπαιδευτικά προγράμματα
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
 


ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΕΣ

 




To παρόν έργο συγχρηματοδοτήθηκε
από το Επιχειρησιακό Πρόγραα
Κοινωνία της Πληροφορίας του
Γ΄ΚΠΣ (80% από ΕΤΠΑ - 20% από Εθνικούς Πόρους)